Selasa, 28 Jun 2011

Home » » Tutorial : Buat Sticky Post untuk blog

Tutorial : Buat Sticky Post untuk blog



Tutorial kali ni saya nak share dengan korang macammana nak buat sticky post di blog korang.

Sticky post ni kita letak dalam blog kita supaya entry yang kita jadikan sticky post tu sentiasa berada di bahagian atas sekali di antara entry2 kita yang lain.

Contohnya, pada blog saya ni, saya nak promote Contest SEO: Aku Seorang Blogger vs Buat Duit Dengan Tip Blogging Terbaik anjuran 2dayblogger sehingga pada tarikh tutup contest tersebut. So saya nak entry tu sentiasa berada di atas walaupun saya ada entry baru bagi tujuan promosi contest tersebut. Lebih kurang macam tu lah maksud dia.


Langkah2 untuk buat sticky post ni ialah:

i. Tulis entry/post dan publish ataupun pilih Edit Post kalau korang nak pilih entry yang sedia ada.
ii. Klik Post Option > Pilih Setting date and Time (Tukarkan tarikh dan masa untuk entry itu dijadikan sebagai sticky post).



iii. Klik Publish Post.

iv. Lihat hasilnya.





Sila copy artikel ini, untuk mendapat backlink ke blog ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best WordPress Themes